glazenwagen

Vrijwilligers bij Cultuurhistorisch Museum Texel

Museumkaart
De museumkaart geeft recht op gratis toegang.
Voor speciale exposities wordt aan volwassenen een toeslag van € 1,50 berekend.

Vrijwilligers Cultuurhistorisch Museum Texel

Het museum heeft geen betaalde arbeidskrachten. Uitsluitend vrijwilligers zorgen er voor dat het museum gedurende het seizoen kan draaien. Het zijn vogels van diverse pluimage, die gemiddeld een halve dag per week beschikbaar zijn voor het museum.

Rondleiders

vrijwilligersDit zijn ervaringsdeskundigen die door hun, veelal agrarische achtergrond de bezoekers kunnen informeren over de collectieonderdelen en de toepassing ervan.

Zij begeleiden desgewenst individuele bezoekers of groepen en fungeren als vraagbaak voor alle bezoekers. De rondleider vormt een vast duo met de baliemedewerker.

Baliemedewerkers

De bezoeker wordt op een weloverwogen en zorgvuldige wijze ontvangen. Naast de verkoop van een kaartje wordt tevens uitgelegd wat er in het museum te vinden is en wordt informatie verschaft over de gang van zaken tijdens het bezoek.

Ook de verkoop van producten uit ons winkeltje en het afrekenen van verteringen hoort tot de taken van de baliemedewerker. De baliemedewerker zorgt (samen met de rondleider) voor het openen, sluiten en op orde houden van het museum.

Technische dienst

Dit is de groep van medewerkers die er (doorgaans op de wekelijkse klusmiddag) voor zorgt dat de expositie en gebouwen goed wordt onderhouden. De groep bevat vaklieden op allerlei gebied maar ook vrijwilligers die niet te benoemen hand- en spandiensten verlenen.

Smederij

In de smederij wordt op twee middagen in de week demonstratie gegeven van smidse werkzaamheden. De vrijwilligers die dit verzorgen hebben ofwel door ervaring in hun werkzame leven of door opleiding in onze eigen smederij het vak leren kennen. Daarbij zijn zij in staat de bezoekers goed te informeren over het smeden en de aanwezige werktuigen.

Geinteresseerd ?

Texelaars (ook met kwaliteiten die hierboven niet genoemd worden) die meer willen weten over de mogelijkheid om zich beschikbaar te stellen als vrijwilliger worden verzocht contact op te nemen met het secretariaat.

 • Secretariaat Cultuurhistorisch Museum Texel
  Hogereind 6
  1703 AG De Waal
 • Of per e-mail:
  info@cultuurmuseumtexel.nl >>
 • Of telefonisch met Marjon-Dusée-Jens:
  06 53 497 326